Egy szakítás után az önbizalom a béka farpofája alatt van. Gyakran még akkor is megtépázzák, ha te szakítasz a pároddal. Ha viszont Téged hagynak el, tuti, hogy hetekig szedegetheted a széttört önbizalmad darabkáit. Ahhoz, hogy ezzel minél kevesebb ideig kelljen harcolnod, összeszedtem a legfontosabbakat, amelyek a szakítás utáni önbizalom építésben segíthetnek Neked.

Önbizalom építés szakítás után: A “hideg fej” módszer

Másképpen fogalmazva. Gondolkodj logikusan. Nem kérdés, hogy ez megy most a legkevésbé, azonban tedd fel magadnak bátran azokat a kérdéseket, amelyek meggátolhatják a kétségbeesést.

Valóban igaz lehet, amit az exem rólam mondott? Másoktól is hallottam már ezt? 

Ha egy olyan tulajdonságról van szó, amin úgy érzed, érdemes lenne változtatni, jegyezd fel. Ha átgondolva kiderül, hogy pusztán beléd akart rúgni, írd le egy papírra, majd dobd ki a szemétbe. Vagy égesd el ezt a gondolatot.

Vedd sorra a volt párod neked címzett kritikáit is. 

Ugyanúgy, ahogy a tulajdonságok esetén, ha az amibe belekötött jogosnak tűnhet, maradjon felszínen. Amelyik biztosan badarság, végezze a szemétben.

Ahhoz, hogy biztosan jól dönts, barátok, közeli hozzátartozók véleményét is kikérheted. Viszont koncentrálj arra, hogy megfelelő embertől kérdezz saját magadról, és legyen benned elég erő, hogy elfogadd a kritikát. Ehhez az is szükséges, hogy ne kizárólag azok társaságát keresd, akik feltétel nélkül egyetértenek veled.

Azzal, hogy csak olyanokkal beszélsz, akik gondolkodás nélkül a te pártodat fogják, meggátolhatod, hogy erősebben gyere ki a szakítás utáni önbizalom válságból. Hamis képzetbe ringatod magad, ők pedig azt hiszik úgy segítenek Neked, ha közösen szidjátok az exed.

Önbizalom építés szakítás után: Számolj le az önsajnálattal!

Némiképp kapcsolódik ez a téma az előző gondolatmenethez. Mert azok a barátok, ismerősök, akiknek naphosszat sorolhatod az önsajnáltató gondolataidat, valószínűleg nem veszik majd a fáradságot, hogy objektíven reagáljanak. Rendszerint megállnak a saját párkapcsolati nyomoruknál, aminek eredményeképp együtt kerülhettek mélyebbre. Persze a közös beszélgetések és az így kialakult csapatszellem üdébbé tehetik a hangulatodat, az általános állapotodon, és az önbizalmadon nem segítenek.

Tudatosan le kell számolnod az önsajnálattal.

Felejtsd el a senkinek nem vagyok elég jó, az értéktelen vagyok, sosem lesz normális pasim/csajom gondolatokat. 

Látszólag jó megoldásnak tűnhet, főleg hangosan ismételgetve, hátha lesz, aki megszán, és visszaigazolja az ellenkezőjét. Most megteszem én.

Értékes vagy, jó vagy, és lesz normális pasid vagy csajod, ha te is teszel érte, és túljutsz az önsajnáltatós gyászodon. Amellett, hogy megengeded magadnak a szenvedést, olykor legyen benned kurázsi, és bánj keményen magaddal. Ha észreveszed, hogy túlságosan sokat sirattad magad, pakolj oda keményen, és igenis tudatosan kezdd pozitív gondolatokkal teleszórni a fejedet.

 

Önbizalom építés szakítás után: Csak semmi kapkodás

Sérült lélekkel és mindennapi feszültséggel könnyen hozhatsz téves, meggondolatlan döntéseket. Hirtelen nagyot akarsz villantani, hogy helyre tedd az egodat. Ez aztán magával vonzza, hogy beleugrasz egy rossz kalandba, felelőtlenül bulizol, súlyos költségbe vered magad (mértéktelen ruhavásárlás).

Tervezz higgadtan. Hidd el, nem azonnal kell megtalálnod a gyógyírt. Az élet ennél szerencsére hosszabb, és hiába akarsz azonnali változást, hogy bebizonyítsd magadnak és az exednek, hogy mekkorát tévedett, engedd meg az időnek, hogy ezt világossá tegye a számára.

Arról nem beszélve, hogy a fentiekből kiindulva az is lehet, hogy szükséged lesz a változásra ahhoz, hogy még jobb, még teljesebb emberként épülj fel a szításból. Ezzel még betonkeményebb önbizalmat építhetsz a szakítás utáni időszakban.

 

Önbizalom építés szakítás után: Keresd a szépet. Keresd az újat!

szakítás után önbizalommal (1)

Nem ördögtől való, ha új impulzust, élményt keresel. Erre kiváló példa lehet a “A Masszőr” című könyv is. De ha ennyire nem akarsz elmélyedni, egy laza fotósorozatra is benevezhetsz. Az visszahozhatja az önbizalmadat.

Ezek mellett magasztosabb célok is előtérbe kerülhetnek ebben a keményebb időszakban.

Legyen szó egy új készség elsajátításáról, egy tanfolyamra való beiratkozásról vagy az álmaid felé tett apró lépésekről, az önmegvalósítás létfontosságú módja az önbizalom hathatós erősítésének és fenntartásának. De önkénteskedhetsz is.

Ha úgy érzed, hogy képes vagy elérni a céljaidat, akkor te lehetsz az ügynököd egy olyan társadalomban, amely talán arra tanított, hogy kicsiben játssz, és eltántorított attól, hogy a valódi vágyaidra összpontosíts.

Nyilván itt meg kell jegyezni, hogy a vágyaid elérése nem mehet át önzésbe. Tehát ez egy vékony mezsgye. Mondjuk, ha az az álmod, hogy megtanulj hegedülni, de ezzel időt veszel el a családtól vagy a gyakorlásoddal túlságosan zavarnád a körülötted élőket, akkor egyfajta kompromisszummal kell számolnod. Azzal együtt, hogy az álmodat nem kell feladnod.

Merd megdicsérni magad

Ismerd fel és hangsúlyozd magadban az erősségeidet. Jutalmazd és dicsérd meg magad az erőfeszítésekért és fejlődéséért.

Ez annyit jelent, hogy vedd észre, ha valamit jól csináltál. Merd megdicsérni magad érte, még ha elsőre jelentéktelennek tűnő dologról is van szó. Mondjuk egy mosogatásról unszolás nélkül. Netán egy régóta halogatott feladat elvégzéséről.

Ugyanilyen lehet, ha valóban megdolgozol egy sikerért.

Erőt, kitartást nem kímélve melózol érte. Ha ennek ellenére nem jön össze, legyen benned elég erő, hogy már az erőfeszítésért is hálás leszel önmagadnak.

 

Önbizalom építés szakítás után: Az exedet se hagyd ki

Azon túlmenően, hogy éjt nappallá téve szidhatod, netán keseregsz utána, a hangulatod rohamosan változhat a heves érzelmek miatt. Viszont ahogy a Te esetedben a negatív tulajdonságok ecsetelésekor, a volt párodat is darabjaira szedheted. Vizsgáld meg, írd össze bátran azokat a dolgokat, tulajdonságokat, viselkedései normákat, amelyek téged valóban zavartak a közösen töltött idő során.

Ne adja ég, komolyan megbántott vele. Kijelentésekkel, hozzáállással, stílussal. És szedd össze, vajon azoknak a negatív dolgoknak voltak -e látható jelei, amelyeket esetleg a rózsaszín köd miatt nem vettél észre?

Mi volt az, ami tényleg idegesítő volt az exedben, és ami egyébként lehet, másokban is a plafonra kergetne? Ha van ilyen, bátran jegyezd le. Ahogy azt is, amelyek ezek közül inkább csak akadékoskodások voltak a részedről. Nem valódi problémák.

Ezzel ki tudod szűrni, melyek azok a tulajdonságok, amelyek igazán számítanak Neked egy kapcsolatban. És melyek azok, amelyek kizárják, hogy azzal az adott személlyel álomszerű kapcsolatot alakíthass ki.

Ez pedig óriási adu ász lesz a kezedben. Jobban megismered magad tőle, és ha okosan használod fel ezt az önismereti tudást, az ragyogóvá tehet Téged a következő kapcsolataidban. Ugyanis olyan ember leszel, aki ismeri magát, és tudja, mi számít neki igazán, ezért nem túrázik fölöslegesen hülyeségeken.

Összefoglalva a szakítás utáni önbizalomépítést:

  • Higgadtan értékeld a helyzetet.
  • Adj időt magadnak a felépülésre, ne siettess semmit.
  • Engedd meg magadnak a “gyászt”, de ne ess az önsajnáltatás gödrébe.
  • Legyél önkritikus, de próbálj objektíven is gondolkozni, és nézd meg a másik fél miben hibázott.
  • Keress új kihívásokat, még ha nehezedre is esik.

 

Sok erőt kívánok. És hajrá.

Published On: október 14th, 2022 / Categories: Női önbizalom /

Küldd tovább >>>