Az alacsony önbizalom elég keserves gondolatot és pillanatot okozhat Neked, amennyiben Rád is igaz, hogy gyenge az önértékelésed. A legfájóbb következmény mindemellett lehet szubjektív, azonban szerintem van egy általános pont, amelybe az összes önbizalomhiányos állapot találkozik.

Ez pedig az állandó mi lett volna ha érzés.

Az alacsony önbizalom ugyanis magával hozza, hogy nem mersz elvállalni, vagy bevállalni olyan feladatokat, amelyekben úgy érzed, elbukhatsz. Az alacsony önbizalmad miatt pedig széles lesz a kör, amelybe az ilyen jellegű kihívások beletartoznak.

Így viszont temérdekszer találkozol majd utólagosan azzal a dilemmával, hogy mi lett volna, ha…elvállalod azt a feladatot, találkozol valakivel, megszólítasz valakit, el mered mondani az érzéseidet, stb.

Ha folyton rettegsz a bukástól, azzal törvényszerűen a komfortzónádon belül maradsz. Mivel a komfortzónád csak arra korlátozódik, amiben tuti biztosra veszed, hogy helytállsz, megrekedhetsz egy adott szinten.

Az alacsony önbizalom miatt bármely témára vetítve a tanulási folyamatod is lelassulhat, mert mire elhiszed, hogy megszerezted a szükséges képességet (amivel az új tudás is bekerülhetne a komfortzónádba), addigra egy jobb önbizalommal bíró ember elhappolhatja előled az állást, a feladatot, az előléptetést, vagy épp egy pasit/nőcit.

Az alacsony önbizalom következménye ismerkedésnél

Évekkel ezelőtt gyötrelmesen ment számomra az ismerkedés. Ahhoz tudnám hasonlítani, mintha egy vadász előbb távcsővel tüzetesen kifigyelné a vadat, majd odalopódzna, hogy közelről is szemügyre vehesse, aztán visszasétálna a tisztes távolban lévő puskájához, szépen lassan becélozná, aztán mire elsütné a fegyverét vagy tovalibbent a zsákmánya, vagy már egy másik vadász elejtette.

Az alacsony önbizalom sornyi kifogást és gátlást állít az ismerkedés útjába.

 • Nem tetszenék neki
 • Más jön be neki
 • Nem az én súlycsoportom
 • Túl messze lakik
 • Úgyse lenne belőle semmi

Ugyanebbe a gondolatvilágba tartozik valamilyen bagatellnek mondható indok is, amivel megmagyarázod, miért is nem mered megszólítani a másikat vagy elhinni, hogy tényleg Rád kíváncsi az illető.

Az alacsony önbizalomnak azonban az ismerkedés fázisában létezik egy kapcsolatgyilkos következménye.

Ha nem hiszed el, hogy a pasi tényleg Téged akar. Vagy valóban szépnek lát. 

Ennek az lesz az eredménye, hogy előbb-utóbb elveszíti a lelkesedését. Főleg, ha mindent megtesz annak érdekében, hogy higgy a szavában, te pedig a saját önértékelési problémád miatt képtelen vagy hinni neki.

Az persze világos, ahogy a fent említett kihívások elvállalása résznél, úgy az ismerkedés vagy a párkapcsolat területén is igaz, hogy a múlt, a korábbi kudarcélmények, a rossz beidegződések, a negatív megjegyzések, a keserves tapasztalatok mind befolyásolják majd azt, hogy mennyire hiszel az adott pasinak.

Meg kell húznod a határvonalat a realitás és az alacsony önértékelés között. Ne képzeld magad Jennifer Lopeznek, de Szörnyellának se. 

Lelki öngyilkosság lenne úgy élned, hogy mindig másoktól várod a megerősítést. És ez az ismerkedésre, párkapcsolatra is igaz. Egyszerűen el kell hinned azt, hogy a pasi szépnek lát, mert ha Te nem hiszed, akkor nem ő egyedül lesz a felelős, ha képtelennek bizonyul meggyőzni róla Téged. Ezzel pedig neki okozol majd folytonos kudarcot, ami elveheti a kedvét a kapcsolattól.

Az alacsony önbizalom legjellemzőbb tünetei

 • Képtelen megbízni a képességeiben, döntéseiben
 • Folytonos félelmek gyötrik, vajon jó döntést hoz -e
 • A feladatokat túlvariálja, túlgondolja
 • Retteg a kihívástól, inkább csak a biztosat választja
 • Irreálisan szigorú önmagával szemben, ellenben többségében másokhoz jóval megengedőbben viszonyul
 • Maximalizmus vagy munkamánia jellemzi

Az alacsony önbizalom legfájóbb következménye összességében tehát az elszalasztott lehetőségek sokasága. 

Ahhoz, hogy változtathass ezen az állapotodon ki kell kényszerítened magadból, hogy időnként kilépj a komfortzónádból. El kell felejtened a bukás lehetőségét. Sőt. Át kell értékelned magadban, hogy mit tekintesz kudarcnak. Mert a valódi bukás, ha azért nem próbálsz meg valamit, mert félsz a bukástól.

Published On: október 26th, 2022 / Categories: Női önbizalom /

Küldd tovább >>>