A magabiztosság növelése összetett folyamat, azonban létezik 7 központi módszer, amely mindegyike külön-külön is mérföldeket javíthat az önbizalmadon. Ha kellő türelemmel, odafigyeléssel és alázattal tekintesz a magbiztosság növelés, mint feladatra, 1-3 hónap alatt is 180 fokos fordulatot vehetsz.

Magabiztosság növelése: 7 kulcsmódszer

 1. Ismerd fel és hangsúlyozd magadban az erősségeidet. Jutalmazd és dicsérd meg magad az erőfeszítésekért és fejlődéséért.

  Ez annyit jelent, hogy vedd észre, ha valamit jól csináltál. Merd megdicsérni magad érte, még ha elsőre jelentéktelennek tűnő dologról is van szó. Mondjuk egy mosogatásról unszolás nélkül. Netán egy régóta halogatott feladat elvégzéséről. Ugyanilyen lehet, ha valóban megdolgozol egy sikerért. Erőt, kitartást nem kímélve melózol érte. Ha ennek ellenére nem jön össze, legyen benned elég erő, hogy már az erőfeszítésért is hálás leszel önmagadnak.

 2. Amikor akadályba ütközöl, bánj együttérzően saját magaddal. Ne rágódj a kudarcokon.

  Az akadályok végigkísérik az életet. A feladat, hogy szembenézz velük anélkül, hogy a kudarctól rettegnél. Merj kockáztatni.

 3. Tűzz ki reális és elérhető célokat. Ne várj tökéletességet; lehetetlen az élet minden területén tökéletesnek lenni.

  Felejtsd el a tökéletesség hajhászását. Persze, mindig igyekezz kihozni magadból a legtöbbet, de vedd tudomásul, hogy nincs olyan, hogy mindenki mindenhol mindig tökéletes.

 4. Lassíts le, amikor heves érzelmeket élsz át, vagy rád törnének ilyesfajta hullámok és gondolkodj logikusan a helyzetről.

  A magabiztosság növelése azon is múlik, mennyire vagy képes lelassulni bizonyos szituációkban. Ha túlságosan elragadnának az érzelmek, vess be egy gyors relaxációt. Gondold át hideg fejjel a dolgokat. Például, ha a főnök rideg Veled a munkahelyen, vagy Téged hibáztat valamiért. Fölmehet a pumpa. De ne a kétségbeesés vagy önvádaskodás felé vedd az irányt. Gondold át, és reagálj logikusan.

 5. Ismerd fel, hogy a múltbeli negatív élettapasztalatok nem viszik előre a jövődet.

  Egyszerűen szólva, ne rágódj a múlton. Az emberek zöme szokott, és ez rendjén való. Mert persze tanulni is lehet a múltbéli tapasztalatokból. Azonban A negatív dolgok újra és újra előtérbe hozása, korábbi sérelmek felhánytorgatása akár csak önmagadnak is ködösebbé festhetik a jövődet, mint amilyen az valójában.

 6. Fejezd ki érzéseidet, meggyőződéseidet és szükségleteidet közvetlenül és tiszteletteljesen mások felé.

  Higgadtan és tiszta fejjel, de merj beszélni az érzéseidről, szükségleteidről. Ne szorítsd magad háttérbe. Ezzel együtt nyomulnod sem kell, hogy mindenáron észrevegyenek.

 7. Tanulj meg nemet mondani az ésszerűtlen kérésekre.

  Ha valamihez, vagy valakihez nincs kedved, mert ésszerűtlen kéréssel állt elő, merj nemet mondani. Ha fontos személyről van szó, vagy kényelmetlennek tűnik hosszú távon a nemleges válasz, akkor legalább próbáld szűrni az igeneket. Már azzal is rengeteget segítesz magadon.

Ha gondot jelent a magabiztosság növelése a számodra, akkor a fenti technikák közül a most legkönnyebben megvalósíthatót szemeld ki, és kezdd el már holnaptól gyakorolni. Hidd el, már az is növelni fogja az önbizalmadat, ha sikerül valamelyik módszert átültetned a gyakorlatba.

Ez a lendület pedig további magabiztosság növelő készségek elsajátítását teheti lehetővé.

 

Szakmai forrás: What is Self-Confidence? (usf.edu)

Published On: október 11th, 2022 / Categories: Női önbizalom /

Küldd tovább >>>