Hogy mi az önbizalom, arra számos válasz létezik. Sokan talán azt gondolnánk, hogy mindig győztesnek kéne érezni magunkat, akkor mondhatjuk, hogy tele vagyunk önbizalommal. Szerintem ennél árnyaltabb a kép.

Mi az önbizalom?

Ássunk kicsit mélyebbre mindamellett, hogy nem bonyolítjuk túl a dolgokat. Az önbizalom lényege szerintem így összefoglalható:

Az önbizalom a készségeiddel és képességeiddel kapcsolatos hozzáállás. Azt jelenti, hogy elfogadod magad, bízol magadban, és irányítod az életedet. Jól ismered erősségeidet és gyengeségeidet, és pozitívan látod magad. Reális elvárásokat és célokat tűzöl ki, magabiztosan kommunikálsz, és képes vagy kezelni a kritikát.

Nem arról van szó, hogy csak akkor van önbizalmad, ha azt hiszed mindenben verhetetlen vagy. Sőt! A lényeg, hogy a lehető legreálisabban lásd magad.

Másrészt az alacsony önbizalom olyan önbizalomhiányt eredményezhet, amely miatt passzív vagy alárendelt lehetsz, vagy nehezen bízol meg másokban. Kisebbrendűnek, nem szeretettnek érezheted magad, vagy túlságosan érzékenyen reagálhatsz a kritikára.

Az önbizalom helyzet függvénye is

Az, hogy magabiztosnak érzed-e magad, a helyzettől függhet. Például lehet, hogy bizonyos területeken, például a tanulmányok terén nagyon magabiztos vagy, de más területeken, például a kapcsolatokban nincs önbizalmad.

A magas vagy alacsony önbizalom ritkán függ össze a tényleges képességeiddel, és többnyire a megítéléseden alapul. A percepció az, ahogyan Te gondolkodsz önmagadról, és ezek a gondolatok sokszor hibásak lehetnek.

Az alacsony önbizalom különböző tapasztalatokból eredhet, például ha nem támogató és kritikus környezetben nőttél fel, ha először szakadtál el a barátaidtól vagy a családodtól, ha túl szigorúan ítéled meg magad, vagy ha félsz a kudarctól. Az alacsony önbizalommal rendelkező emberek gondolkodásában gyakran ehhez hasonló hibák vannak.

Hogyan növelheted az önbizalmadat?

  • Ismerd fel és hangsúlyozd az erősségeidet. Jutalmazd és dicsérd magad az erőfeszítésekért és fejlődéséért.
  • Amikor akadályba ütközöl, bbánj együttérzően saját magaddal. Ne rágódj a kudarcokon.
  • Tűzz ki reális és elérhető célokat. Ne várj tökéletességet; lehetetlen az élet minden területén tökéletesnek lenni.
  • Lassíts le, amikor heves érzelmeket élsz át, vagy rád törnének ilyesfajta hullámok és gondolkodj logikusan a helyzetről.
  • Kérdőjelezd meg a magadról, az emberekről és a helyzetekről alkotott feltételezéseket.
  • Ismerd fel, hogy a múltbeli negatív élettapasztalatok nem diktálják a jövődet.
  • Fejezd ki érzéseidet, meggyőződéseidet és szükségleteidet közvetlenül és tiszteletteljesen mások felé.
  • Tanulj meg nemet mondani az ésszerűtlen kérésekre.

 

Szakmai forrás: What is Self-Confidence? (usf.edu)

Published On: október 11th, 2022 / Categories: Női önbizalom /

Küldd tovább >>>