A Nők pasiszemmel

Miért Nem hiszel Magadban?

Galambos Á. István
Galambos Á. István
2021.11.23 17:31
Miért Nem hiszel Magadban?

Az önbizalomhiány megkeseríti a nők életét, így a férfiét is, ha például a barátnője képtelen elfogadni a testét olyannak, amilyen. Hiába a hosszas győzködés, a bókok, újra és újra visszatér az eredeti, silány állapotba. Lehet, hogy a hiba mégsem az ő készülékében van, hanem a férfi az oka a patthelyzetnek?

A sötét múlt visszatér, mint önbizalom romboló

Minden embernek van múltja. Szülők, tanárok, korábbi párkapcsolatok, és egyéb hatások érték, véleményekkel, beszólásokkal találkozott. Volt akinek tetszett, és volt aki ki nem állhatta.

Nyilván lehet súlyozni, hogy a mérleg melyik nyelvére került több egyikből vagy másikból, de biztos, hogy mindkettőből akadt. A különbség a megítélés. Önmagad megítélése. 

Képzelj el egy történetet. A lány új iskolában/munkahelyen kezd. Mi lesz az első klisé, amivel a sztori nyithat? A sok-sok bántás, kiközösítés és a többi.

Aztán persze, ahogy halad a történet, egyre jobban beilleszkedik, lesznek barátai, ellenségei, szerelme. A legtöbb ilyesfajta felütéssel nyitó regény/film ilyen lefolyású. A főszereplővel pedig mindenki azonosul, hiszen mindenkit bántott valaki az iskolában. 

Igen. Mindenkit.

Azt is, akiről úgy hiszed, semmi baja nem lehetett, mert tökéletesnek látszott vagy inkább láttatta magát. 

És persze itt is játszik a mérleg nyelve, hogy miből jutott több, meg a bántások szintje sem elhanyagolható, de valójában tényleg mindenki küzd a saját démonaival. Ahogy egy volt párkapcsolattal, amely az elnyomásról, a nő földbe döngöléséről szólt.

Miért?

Mert a cél az volt, hogy a férfi a nő összes önbizalmát elvegye, megsemmisítse, amivel saját gyengeségét leplezhette. Nehogy felnyíljon az a szem, és meglássa, milyen jelentéktelen is a férfi, és mennyivel szebb a világ nélküle. 

A sérüléseket nem könnyű levetkőzni, de meg kell tenni, különben…

Szembe kell nézni a múlttal, főleg ha évek teltek el. Az iskolai balhék és atrocitások távolodnak, az elnyomó kapcsolat emléke ködbe vész, és segítséggel megtalálható az az ember, aki mellett a nő boldog lehet. 

De mégsem az. 

A múlt kísérti, és csak időszakosan képes elhinni, hogy a párja szépnek látja. Az önbizalma romokban. A férfi egy rosszabb pillanata, nem elég meggyőző lelkesedése, esetleg fáradtsága azonnal kizökkenti.

Lehet, hogy csak megjátssza a tetszést?

Ez az igazi arca, amikor úgy tűnik, hogy odavan a nőért, az csak azért van, mert annyira ki van éhezve, hogy bárki jó lenne? 

Beszélni, kérdezni nem mer, hiszen hogy tenné? Mert amikor többedjére megtette  a férfi idegesen reagált. Biztos azért, mert a nő rátapintott a lényegre, és a pasi nem tudta, hogyan leplezze el az igazságot. 

És a férfi kiborul. Arra gondol, nem szeret elég jól, benne van a hiba, ő veszi el a nő önbizalmát

Meglehet, ez így igaz. Mert a nő arra vágyik, hogy rajongjanak érte, és ez természetes. Sőt. A férfi is szereti érezni, hogy szerelmének ő Brad Pitt, Ryan Gosling vagy Reynolds vagy akárki.

A kérdés csak az, meddig természetes ez? Ha él az odafigyelés, az intimitás, a szeretet, kell e továbbit keresni? Nem lehet -e elhinni, hogy a kapcsolat változik (nem két hónap után persze), de a férfi ugyanúgy kívánja a nőt, még ha nem is képes mindennap hercegnőként kezelni.

Ha a férfi rosszul reagál a nő panaszaira, vásárlásba kezd.

Azt hiszi, azzal megoldja a gondokat. De nem. Ismét falakba ütközik, ami persze már tényleg csak az ő hibája, mert nem hallotta meg a párja kérését: Mutasd ki jobban, hogy odavagy értem. 

Azért ez sem egy lehetetlen küldetés. 

Azért csak higgy magadban, bármi is történik. Ezzel építheted az önbizalmad

Cudar dolog a boldogságodat más kezébe adni. Úgy értem, ne függjön a boldogságod, az örömöd csak és kizárólag a partneredtől. Így az önértékelésed se. Ne engedd se a jelennek, se a múltnak, hogy elvegyen belőled, hogy kevesebbnek érezd magad miatta. Ki a búbánatot érdekel, hogy mi volt az iskolában.

Hogy minként csúfoltak?

Biztos te is megszóltál már másokat valami okból, és ha jobban megnézed, mindenkiben van “hiba”. Rengeteget sérülhetsz egy elnyomó kapcsolatban, de ha képes vagy felismerni a problémát, merj változtatni. Akár úgy is, hogy segítséget kérsz egy szakembertől. Nem drasztikus változás, de mégis az, hiszen lépsz előre. Nem kell azonnal szakítanod, de tanácsot azért kaphatsz. 

Ha a pasid odavan érted, de az idők folyamán kicsit változik a lelkesedése, ne egyből magadat ócsárold. Vedd kezedbe az irányítást, és higgy magadban. Ha nem jön be, beszélgess vele, de csak finoman.

Ne azt sorold fel, hogy neked mi hiányzik, az ő vágyaira fókuszálj annak ellenére, hogy te vágysz többre. Vezesd rá, hogy mit akarsz.

És ne hagyd, hogy csakis tőle függjön a szexiséged. 

U.i.

Mondjuk az más kérdés, hogy ezekből az érzésekből szokott aztán kialakulni, hogy a nő máshol keresi a visszaigazolást a bájaira. Nem megcsalásra gondolok, hanem a szokottnál feltűnőbb öltözködésre, hajváltoztatásra, amit a külvilág rendre pozitívan fogad, azonban pont  a célszemélyből válthat ki negatív reakciókat.

Vagyis a pasija féltékenykedni fog, ami miatt meg veszekedni kezdenek, és ellenkezőleg sül el az egész, eltávolodnak egymástól. Szóval lehetőleg ne ebbe az irányba indulj el, vagy maximum annyira, hogy megízleld a pozitív visszacsatolást. Ha megvan, fogadd el, hogy tényleg jó nő vagy, és dolgozz a párkapcsolaton.